* Produsul poate fi folosit cu un punct de plecare în oricare dintre aceste oraşe
Marşrut:
Craiova - Bechet - Oryahovo – Vratsa - Berkovitsa - Craiova
Fel:
mixt: literar - cultural-istoric
Descriere / Program:
Loc de plecare – Piaţa Mihai Viteazul, Craiova, România / vineri din cauza programului de funcţionare a bibliotecii
Începere la ora 08:00 - Piaţa Mihai Viteazul, Craiova, România
Chipurile oraşelor sunt faţadele caselor - ele poartă demnitatea şi nobilimea, caracterul oamenilor care le-au construit, investind în ele nu numai banii, ci şi viziunea lor asupra vieţii, cunoştinţele lor privind lumea şi relaţiile umane.
Fără îndoială, un asemenea oraş „grăitor” este Craiova. Povestea noastră începe de la piaţa Mihai Viteazul, trece de-a lungul străzii numite după pictorul Teodor Aman, care ne va duce la prima noastră oprire la Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“.
Atmosfera acestui centru cultural ne va duce înapoi la vremea când a fost creată naţiunea română modernă. Alexandru Aman este născut în 1820 la Craiova. A studiat dreptul la Paris şi a devenit primul preşedinte al Curţii de Apel Craiova. Dar, mai presus de toate, în istoria oraşului, el rămâne ca un om care ţine la progresul cultural al oraşului său. Împreună cu soţia sa Aristia şi-a lăsat toată averea comunităţii – case, mobilier, bibliotecă, colecţie de artă, punând bazele Fundaţiei Aman. Succesorii fundaţiei de astăzi sunt Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, Muzeul de Artă şi Muzeul Oltenia. În 1921, poeta Elena Farago, un reprezentant strălucit al literaturii române şi al vieţii culturale din Craiova, a fost numită la conducerea Fundaţiei Aman, şi a efectuat-o cu brio timp de mai bine de trei decenii, trăind şi lucrând într-o casă din aceeaşi curte cu sediul central al Bibliotecii judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, lăsată moştenire de binefăcătorii ca să fie folosită tocmai de oamenii care vor conduce fundaţia. Astăzi această casă găzduieşte Muzeul Elenei Farago, reprezentând spiritul scriitoarei şi vremurile în care aceasta a trăit. Vizită la bibliotecă şi muzeu. Plimbarea noastră literară continuă spre o casă veche păstrată, transformată într-un loc modern pentru cultură, cu ateliere creative şi multe vibraţii ale spiritului poetului al cărui nume îl poartă - Casa de Cultură "Traian Demetrescu". Traian Rafael Radu Demetrescu (1866 - 1896) a fost un poet, romancier şi critic literar român, considerat unul dintre primii autori simbolişti din literatura română. Următorul jalon a vieţii culturale a Craiovei este Teatrul Naţional Marin Sorescu. Teatrul Craiova ocupă un loc special în istoria activităţii teatrale româneşti. A fost fondat în 1850 şi, în ciuda tuturor zguduiturilor istoriei naţionale, acesta continuă să funcţioneze şi astăzi. După 1990, accentul a fost pus în principal pe spectacole dramatice, prezentând cu precădere clasici universali, în special Shakespeare şi Moliere. Prin organizarea Festivalului Shakespeare, la un nivel organizatoric şi artistic excepţional, Teatrul Naţional din Craiova a devenit faimos în toată lumea. Repertoriul actual şi festivalurile internaţionale la care este invitat constant au o mare influenţă asupra culturii româneşti. Teatrul poartă cu mândrie numele lui Marin Sorescu (1936 – 1996) - politician român (ministru al culturii), scriitor (poet, scriitor de ficţiune, dramaturg, traducător). Acesta se numără printre cei mai străluciţi reprezentanţi ai poeziei filosofice neomoderniste româneşti, alături de Nichita Stănescu şi Ana Blandiana.
Timp liber pentru prânz şi odihnă în centrul vechi al Craiovei.
14:00 – Plimbarea noastră culturală continuă spre Secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului "Oltenia", Craiova. Clădirea care astăzi găzduieşte muzeul a fost construită la cererea Bisericii „Madona Dudu“ cu scopul de a fi folosită ca şcoală de fete şi a funcţionat ca atare până în 1948, considerată una dintre cele mai prestigioase şcoli din România. Muzeul Olteniei din Craiova a fost fondat în 1915 ca urmare a dedicării mai multor familii celebre din oraş. Clădirea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc Casa „Dianu” a fost construită la începutul secolului al XX-lea, probabil în 1906, ca o casă privată, şi este un reper arhitectural şi stilistic al Craiovei. Până în 2020 este în curs de derulare un proiect iniţiat de Biblioteca judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman» pentru restaurarea casei şi transformarea acesteia într-o instituţie interactivă, care îşi propune să atragă cât mai mulţi tineri şi copii să studieze lucrări şi documente unice, creat de reprezentanţi ai exilului românesc. Academicianul Basarab Nicolescu s-a angajat deja să atragă donatori dispuşi să doneze lucrări create în exil. Aceasta este opera unificării culturii naţionale, în sensul că, datorită regimului totalitar din ţara noastră, o parte a culturii române a fost făcută în străinătate. Aici vorbim despre fondatorii logicii, precum Ştefan Lupaşcu, despre fondatorul istoriei moderne a religiilor, Mircea Eliade, singurul premiu Goncourt pe care l-a avut România, prin Vintila Horia, sau fondatorul Cenaclului de la Neuilly (un cerc literar din care au făcut parte Emil Cioran, Horia Stamatu, Monica Lovinescu sau Virgil Yerunka / Leonid Mămăligă). Toate aceste arhive au ajuns şi multe altele vor ajunge aici la Craiova. Acest muzeu este viu, în continuă evoluţie, iar documentele donate aşteaptă să trăiască pentru a fi văzute.“ Academicianul Basarab Nicolescu
Deschiderea noului centru cultural din Craiova este aşteptată în 2021.
Timp liber. Înnoptare.
Mic dejun. Plecare la ora 8:00 spre Vratsa, la Bechet – Oryahovo, trecând graniţa prin feribot. De la arhitectura somptuoasă a Craiovei, călătoria noastră culturală ne va duce peste Dunăre într-un oraş bulgar. Pe o parte a acesteia se ridică stâncile munţilor balcanici, pe cealaltă, câmpurile se întind până la Dunăre, iar între ele se află oraşul care îşi trăieşte viaţa de zi cu zi, păstrându-şi moştenirea culturală. Vratsa este singurul oraş bulgar în care s-au păstrat două turnuri medievale, construite de feudali locali, probabil în secolul al XVI-lea. Cel mai mare este Turnul Meshchiite de lângă Primărie, iar cel mai mic, Turnul Kurtpashova, este fix lângă clădirea muzeului şi primeşte vizitatori. Vizită la Muzeul judeţean de istorie - există o sală cu faimoasa descoperire din satul Ohoden – înmormântarea unei femei numite de arheologii Todorka. În fiecare an, în iulie, la locul descoperirii se desfăşoară Festivalul Culturilor Antice „Soarele lui Todorka“, unde se demonstrează meşteşuguri, stiluri de viaţă şi chiar feluri de mâncare despre care se presupune că au fost consumate de oameni preistorici. Urmează coroana de artă tracică - Comoara Rogozen, cea mai bogată comoară găsită vreodată în teritoriile bulgare – în total 165 de vase de argint fin cu aurire, un vârf în arta bijutierilor traci. O expoziţie în "Sala Botev" este dedicată detaşamentului legendar al poetului-revoluţionar Hristo Botev, a cărui ispravă marchează epilogul Răscoalei din aprilie. Plimbarea noastră continuă de-a lungul Bibliotecii judeţene „Hristo Botev“, al cărei motto este „Tradiţia întâlneşte gândirea modernă“ şi este instituţia culturală a oraşului care pulsează cu ritmul modernităţii şi poartă spiritul renascentist al oraşului. Apoi mergem la complexul etnografico-renascentist “Sveti Sofroniy Vrachanski” format din trei case renascentiste în stilul arhitectural caracteristic acestei regiuni şi două clădiri publice din aceeaşi perioadă - biserica „Sveto Vaznesenie“ [Sfânta Înălţare], precum şi prima şcoală seculară omonimă din Vratsa. O parte a colecţiei este şi Muzeul trăsurii, care povesteşte despre mândria oraşului Vratsa - fabricantul Mito Orozov. În două săli de expoziţie de la primul etaj al şcolii renascentiste „Vaznesenie“, după cele patru anotimpuri, sunt prezentate stilul de viaţă şi ritualurile populaţiei locale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum şi ale reprezentanţilor ai Comunităţii Karakachan şi Comunităţii bănăţene. Sala de la etajul al doilea al şcolii este dedicată lui Diko Iliev – fondatorul muzicii cu instrumente de suflat în nord-vestul Bulgariei. Sunt prezentate instrumente de suflat şi percuţie folosite de muzicieni în orchestra sa, precum şi unele dintre lucrurile şi fotografiile lui Iliev.
Timp liber. Înnoptare.
Mic dejun. 9:00 Plecare spre Berkovitsa către lumea unuia dintre cei mai originali autori bulgari contemporani Yordan Radichkov (1929-2004).
"Fiecare om este o frază lungă scrisă cu multă dragoste şi inspiraţie, dar plină de greşeli de ortografie.” Yordan Radichkov
Inaugurat la data de 24 mai 2019 într-o clădire lângă centrul comunitar din centrul oraşului Berkovitsa, centrul cultural "Yordan Radichkov" este utilizat pentru expoziţii, lecturi literare, întâlniri şi discuţii cu autori, precum şi pentru prezentarea patrimoniului cultural şi istoric. La data de 20.12.2019, Municipalitatea Berkovitsa a înfiinţat Premiul literar naţional „Yordan Radichkov“ pentru o colecţie de nuvele, care se acordă în oraşul Berkovitsa în ziua naşterii scriitorului – 24 octombrie. Posibilitate pentru o vizită la casa-muzeu „Ivan Vazov“.
Timp liber în oraş. 15:00 - Plecare înapoi spre Craiova
Întoarcere - loc - piaţa Mihai Viteazul, Craiova, România
*Programul permite combinaţii cu diferite puncte de plecare, modificarea numărului de zile şi organizarea de excursii de familie.
transport, înnoptare în hoteluri 3 * cu mic dejun inclus, serviciu de ghidare turistica, preţ aproximativ pentru marşrutul descris pentru un grup de 40 de persoane – 180 lv. fără a include intrările la obiectivele vizitate şi excursiile suplimentare opţionale. (preţuri valabile în luna iulie 2020)
Hotel “La favorita” Craiova- http://lafavorita.ro/noile-tarife-la-favorita/
Hotel Rexton - https://www.hotelrexton.ro
Hotel Mira, Vratsa - https://www.mirahotel.eu
Hotel Zora, Vratsa - https://hotelzora.eu
-
Craiova
- Restaurant “Canteen “ - https://www.facebook.com/English-Park-Canteen-2053022454982122/
- Restaurantul „Ardelenesc Oşanu“ -http://www.restaurantardelenesc.ro/
-
Vratsa
- Restaurantul „Piazza Italia „ - https://www.facebook.com/PiazzaItalia2018/
- Restaurant "Balgare" - https://www.facebook.com/RestorantBulgare/
-
Berkovitsa
- Taverna „Adashite“ - http://www.adashite.com/
- Restaurantul „Krasteva Kashta“ - https://www.facebook.com/krasteva.kushta/
- Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, Craiova - https://aman.ro/
- Casa de Cultură "Traian Demetrescu", Craiova - https://www.tradem.ro/
- Teatrul naţional „Marin Sorescu“, Craiova - https://www.tncms.ro/
- Secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului "Oltenia", Craiova - www.muzeulolteniei.ro
- Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc Casa „Dianu”, Craiova – Adresa: str. 24 Ianuarie, Nr. 24
- Feribot Oryahovo – Bechet http://ferryboat.bg/
- Muzeul judeţean de istorie Vratsa şi Complexul etnografico-renascentist “Sveti Sofroniy Vrachanski” - http://www.vratsamuseum.com
- Biblioteca judeţeană „Hristo Botev”, Vratsa - http://www.libvratsa.org
- Casa-muzeu „Ivan Vazov“ - Adresa: orş. Berkovitsa, str. Poruchik Grozdanov 11, tel. 0953/88046
- Craiova – https://www.autogari.ro
- Bechet – feribot - https://ferryboat.bg/
- Oryahovo – https://www.oriahovo.bg/index.php/targove/transport
- Vratsa – http://avtogaravraca.com/
- Berkovitsa –https://www.razpisanie.org/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0/