* Produsul poate fi folosit cu un punct de plecare în oricare dintre aceste oraşe

Marşrut 3: Literatură acasă. Case memoriale

Marşrut:

Giurgiu – Comana - Ruse - Veliko Tarnovo – Elena – Giurgiu

Fel:

mixt: literar - cultural-istoric

Descriere / Program:

Loc de plecare – Piaţa Unirii, Giurgiu, România

Plecare la ora 7:30 de la Piaţa Unirii, Giurgiu, România spre Comana, situată în Parcul Natural Comana - cea mai mare zonă protejată din câmpia românească.

Privită în mod complex, literatura română din secolul al XX-lea se ocupă de problemele satului şi ale vieţii rurale. Dar călătoria noastră va începe de la casa de la ţară a unui autor român urban, atipic pentru vremea socialismului - Gellu Naum. Vizită la casa-muzeu, unde Gellu Naum (1 august 1915 - 29 septembrie 2001) a scris şi a trăit în ultima parte a vieţii sale. Profesor de filozofie, traducător din cauza nevoii de a-şi câştiga existenţa, Gellu Naum rămâne unul dintre marii scriitori suprarealişti ai României. Universul operelor sale poartă semnul unei clarităţi chirurgicale în mijlocul absurdului. Propriul său univers poetic şi puterea talentului său î-au adus o recunoaştere binemeritată, dar tardivă. Vom continua călătoria cu o vizită la atelier - Moara de Hârtie - o plimbare prin istorie cu informaţii interesante despre începuturile hârtiei în România şi în întreaga lume, despre legarea cărţilor şi tipărirea manuală.

Timp liber pentru celelalte ateliere meşteşugăreşti – croitorie, ceramică etc.

Plecare spre Ruse peste podul Dunării. Cazare la hotel. Timp liber. Înnoptare.

Mic dejun.

Plimbarea pe jos prin centrul oraşului Ruse va începe de pe strada de coastă, de unde se vede malul românesc şi râul. Aici se află casa-muzeu a lui Zahari Stoyanov - un loc plin de amintiri despre acest om uimitor, al cărui nume este de fapt Dzhendo Stoyanov Dzhedev, născut în satul Medven, jud. Sliven. Fiul unui cioban care a devenit unul dintre cei mai străluciţi revoluţionari bulgari, politician şi scriitor cu o scriere originală.

Plimbarea noastră continuă către locurile lui Canetti - cetăţeanul lumii care nu şi-a uitat oraşul natal Ruse. În 1981, Elias Canetti a primit Premiul Nobel pentru literatură pentru întreaga sa operă, caracterizată prin previziune, bogăţie ideologică şi putere artistică.

Trecând pe lângă clădiri vechi emblematice, cu o arhitectură incredibilă, ajungem la clădirea construită pentru casa comercială “Polikar şi Canetti”. În prezent, societatea internaţională “Elias Canetti” administrează clădirea şi în aceasta sunt organizate evenimente culturale, expoziţii şi proiecţii de filme. Posibilitate pentru proiecţia documentarului despre Elias Canetti "Prima fereastră" realizat de Centrul TV Judeţean, Ruse.

Prin piaţă cu numele şi basorelieful său ne îndreptăm spre casa comercială negustorului armean Sarkis Kuyumdzhiyan, tatăl scriitorului englez Michael Arlan (Dikran Kuyumdzhiyan) şi istoria sa extraordinară de la Ruse la Londra şi America, unde a devenit o parte din clasa boemă. Până în prezent, clădirea păstrează mobilierul şi obiectele deţinute de proeminenta familie Kuyumdzhiyan.

Plimbarea noastră literară se va încheia în centrul vechi al oraşului Ruse – Piaţa „Batenberg“ şi istoria remarcabilă a clădirilor cu care este înconjurată. Una dintre ele este clădirea primei camere de comerţ din Bulgaria, care astăzi găzduieşte Biblioteca judeţeană „Lyuben Karavelov“. La biblioteca vom vizita o expoziţie permanentă de exlibris pe tema „Patrimoniul cultural şi istoric“ – o colecţie publică unică cu autori din întreaga lume - maeştri ai graficii mici. Acesta este situată sub cupola de deasupra intrării principale a bibliotecii, într-o încăpere unde este montat un ceas cu mecanism de clopot din 1922.

Pentru cei curioşi, biblioteca oferă ocazia de a se familiariza cu soarta interesantă a lui Svetlozar Dimitrov, născut la Ruse în 1905, care a rămas în istoria literară bulgară sub pseudonimul Zmei Goryanin.

Zmei Goryanin este unul dintre cei mai productivi scriitori bulgari din prima jumătate a secolului al XX-lea. Este autorul a peste 50 de cărţi: romane istorice, poezii, epigrame. A fost pus sub acuzare de Tribunalul Popular în 1945 şi condamnat la un an de închisoare, pentru care cărţile sale au fost incluse în „Lista literaturii interzise”, iar numele său a fost şters din viaţa literară. Biblioteca păstrează arhiva sa, separată într-un fond individual de peste 450 de documente originale care dezvăluie realitatea culturală şi istorică din Bulgaria din prima jumătate a secolului XX.

Timp liber în Ruse. Înnoptare.

Mic dejun. 9:00 Plecare spre Veliko Tarnovo – capitala celui de-al doilea Regat bulgar, dar plimbarea noastră în vechea capitală va începe în apropiere de Bazarul Samovodska, pe fosta stradă „Cherkovna“, unde a fost casa de naştere a scriitorului Emiliyan Stanev, astăzi casa-muzeu „Emiliyan Stanev“. Expoziţiile din muzeu ne dezvăluie o persoană cu interese în multe domenii, despre care vorbeşte şi opera sa literară.

Timp liber pentru a vizita alte obiective istorice şi culturale din Veliko Tarnovo – Tsarevets, Centrul multimedia pentru vizitatori „Tsarevgrad Tarnov“. Înnoptare.

Mic dejun. 9:00 Plecare spre oraşul Elena

Vizită la Casa-muzeu „Ilarion Makariopolski”, care spune povestea familiei Mihaylovski, imortalizată în istoria ascensiunii culturale bulgare, nu doar cu numele lui Ilarion Makariopolski, ci şi cu numele fratelui său Nikola Mihajlovski - educator, profesor, traducător, scriitor, judecător, legiuitor, al nepotului său - scriitorul Stoyan Mihaylovski, cu Petko Yurdanov Todorov pe linie maternă.

Ilarion Makariopolski /Stoyan-Tsocho Mihaylovski/ (1812 – 1875) - luptător pentru independenţa bisericească.

Operele lui Stoyan Mihaylovski (1856 -1927) sunt caracterizate de diversitatea genurilor – a scris epigrame, aforisme, fabule, parodii, publicistică, lucrări filosofice şi moraliste, poezii şi drame.

Petko Y. Todorov (1879 – 1916) a fost un scriitor, jurnalist, dramaturg, poet şi critic bulgar. A făcut parte din cercul literar „Gândul “ împărtăşind cercetările filosofice, estetice şi artistice ale doctorului Krastyo Krastev, ale lui Pencho Slaveykov şi Peyo Yavorov. Revista „Gândul“, pe care aceştia au publicat-o, a marcat începutul unei reînnoiri decisive în literatura bulgară şi abordarea ideilor modernismului. Pe lângă semnificaţia sa istorică, această casă are şi o valoare arhitecturală ridicată. Este de tipul caselor bogate de scândură ale oraşului Elena. A fost construită în jurul anilor 1710-1715 din piatră şi lemn, cu două etaje, cu un volum în mişcare şi un aspect pitoresc - streşini mari, verande, ferestre cu zăbrele. Timp liber în oraş.

16:00 - Plecare înapoi spre Giurgiu

Întoarcere - loc - Piaţa Unirii, Giurgiu, România

*Programul permite combinaţii cu diferite puncte de plecare, modificarea numărului de zile şi organizarea de excursii de familie.

transport, înnoptare în hoteluri 3 * cu mic dejun inclus, serviciu de ghidare turistica, preţ aproximativ pentru marşrutul descris pentru un grup de 40 de persoane – 240 lv. fără a include intrările la obiectivele vizitate şi excursiile suplimentare opţionale. (preţuri valabile în luna iulie 2020)

Hotel Dunav, Ruse - https://dunavplaza.bg/

Hotel Splendid, Ruse - http://www.splendid.rousse.bg

Hotel Anhea, Veliko Tarnovo - https://anheabg.com/ceni/

Hotel Stambolov, Veliko Tarnovo - http://hotel-stambolov.com/

  • Comana

Restaurant “Casa Comana” - https://www.casacomana.ro/?page_id=579

Restaurantul „Pivnita Marelui Paharnic “ - https://www.facebook.com/PivnitaMareluiPaharnic/

  • Ruse

-     Taverna Chiflika - http://chiflika.eu/

-     Restaurantul „Zad stenata“ - http://stenata.info/

  • Veliko Tarnovo

-     Restaurantul „Shtastlivetsa“ - https://www.shtastliveca.com/

-     Taverna „Hashove“- http://mehana.hashovebg.com/

  • Elena

-     Taverna „Truhchev“ – https://mehana-truhchev.com/mehana/

-     Taverna „Kyusheto“ - http://visit.elena.bg/test/item/301-mehana-kiusheto