* Produsul poate fi folosit cu un punct de plecare în oricare dintre aceste oraşe

Marşrut 2: Călătorie de la carte la film

Marşrut:

Turnu Măgurele - Siliştea Gumeşti - Alexandria - Giurgiu - Ruse - Veliko Tarnovo – Svishtov - Nikopol - Turnu Măgurele

Fel:

mixt: literar - cultural-istoric

Descriere / Program:

Loc de plecare – Parcul Central Turnu Măgurele lângă Catedrala „Sfântul Haralambie”, România

Ora 7:30. Călătoria noastră - un buchet de poveşti despre originalele şi întrupările lor, începe dintr-un oraş dunărean românesc – Turnu Măgurele şi catedrala sa „Sfântul Haralambie” – construită după modelul catedralei din Curtea de Argeş. Marele istoric român Nicolae Iorga o consideră a treia din ţară în valoare şi frumuseţe, după cele din „Curtea de Argeş” şi mănăstirea „Sf. Trei Sfinţi” la Iaşi.

Plecare spre Siliştea Gumeşti - locul de naştere al unuia dintre prozatorii români emblematici din a doua jumătate a secolului trecut. Vizită la Casa-muzeu Marin Preda amenajată în clădirea vechii şcoli din Siliştea Gumeşti, unde a studiat autorul.

Marin Preda este autorul trilogiei despre istoria familiei Moromete („Moromeţii”) – istoria satului românesc din secolul al XX-lea, în care armonia milenară a fost distrusă de cataclisme sociale catastrofale. Pe baza primei cărţi a fost realizat un film în 1987, care a devenit unul dintre cele mai populare filme pentru români.

Treizeci de ani mai târziu, în 2017 o continuare a celui de-al doilea volum a fost filmată de acelaşi regizor Stere Gulea cu o puternică prezenţă de actori. Filmarea este din nou în acelaşi sat şi casă din satul Talpa – la 30 km de locul de naştere al scriitorului. Scenariul recreează istoria familiei Moromete după cel de-al doilea război mondial, într-un context istoric extrem de turbulent - instalarea comunismului. Cei doi personaje principale, Ilie Moromete şi fiul său Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiţi, o cauză constantă a conflictului.

Continuăm spre Alexandria, pe drum - o vedere panoramică a celui de-al doilea „Beverly Hills” - orăşelul Buzescu, unde ne găsim ca într-un cadru de film, dar de fapt aceasta este viaţa reală a baronilor ţigani ai României moderne.

Ajungem în capitala judeţului Teleorman – Alexandria.

Cei curioşi pot vedea expoziţia Colectivizarea în Teleorman (1949-1962) la muzeul istoric din oraş.

Timp liber. Înnoptare.

Mic dejun. Plecare spre Ruse peste podul Dunării.

Plimbarea pe jos prin centrul oraşului Ruse ne va scufunda într-o sărbătoare a arhitecturii, istoriei şi culturii. Plimbarea noastră începe din centrul vechi al oraşului Ruse – Piaţa „Batenberg“ şi istoria remarcabilă a clădirilor cu care aceasta este înconjurată - muzeul de istorie - fosta Administraţia judeţeană - prima clădire publică mare din noul stat bulgar, clădirea liceului masculin „Cneaz Boris“ construit în 1894 – 1898 şi în care Stoyan Mihaylovski, profesor de franceză, a scris versurile cântecului „Vârvi narode vâzrodeni” [Mergi, poporule renăscut], clădirea primei camere de comerţ din Bulgaria, care găzduieşte astăzi biblioteca judeţeană „Lyuben Karavelov“.

Călătoria noastră literară va începe sub cupola de deasupra intrării principale a bibliotecii, unde este montat un ceas cu mecanism de clopot din 1922, situat în centrul unei expoziţii permanente de exlibris pe tema „Patrimoniul cultural şi istoric“ – o colecţie publică unică cu autori din întreaga lume - maeştri ai graficii mici.

Plimbarea noastră continuă prin străzile din Ruse şi următoarea noastră oprire este casa comercială negustorului armean Sarkis Kuyumdzhiyan, tatăl scriitorului englez Michael Arlan (Dikran Kuyumdzhiyan) şi istoria sa extraordinară de la Ruse la Londra şi America, unde a devenit o parte din clasa boemă, despre care îi place să scrie, şi care este amintit ca o persoană cu maniere rafinate şi gust pentru lux. Aristocratismul şi întreaga atmosferă a vechiului Ruse cu confortul său arhitectural, a impresionat echipa de filmare a elegantului thriller intelectual "Când Nietzsche a plâns" bazat pe romanul lui Irvin Yalom şi în aceasta regizorul Pinchas Perry a filmat lucrarea cinematografică în care joacă Armand Assante, Ben Cross şi Katheryn Winnick.

Plimbarea literară continuă spre locurile lui Canetti - cetăţeanul lumii care nu şi-a uitat oraşul natal Ruse. În 1981 Elias Canetti a primit Premiul Nobel pentru literatură pentru întreaga sa operă, caracterizată prin previziune, bogăţie ideologică şi putere artistică.

Trecând prin piaţă cu numele şi basorelieful său ne îndreptăm spre casa comercială “Polikar şi Canetti”. În prezent, societatea internaţională “Elias Canetti” administrează clădirea şi în aceasta sunt organizate evenimente culturale, expoziţii şi proiecţii de filme. Posibilitate pentru proiecţia documentarului despre Elias Canetti "Prima fereastră" realizat de Centrul TV Judeţean, Ruse. Timp liber în Ruse. Înnoptare.

Mic dejun. Plecare spre Veliko Tarnovo – capitala celui de-al doilea Regat bulgar, dar plimbarea noastră în vechea capitală va începe în apropiere de Bazarul Samovodska, pe fosta stradă „Cherkovna“ la casa-muzeu „Emiliyan Stanev“. La crearea acestuia în anii socialismului târziu, acesta era un muzeu netradiţional, rupând tiparele, realizat pe baza proiectului artistic al regizorului Valo Radev, scenarist şi regizor al „Hoţul de piersici“ - un lungmetraj iconic bulgar din 1964 creat pe baza povestirii omonime a lui Emiliyan Stanev. Expoziţiile din muzeu dezvăluie o persoană cu interese în multe domenii, despre care vorbeşte opera sa literară. La ultimul etaj, prind viaţă imaginile actorilor bulgari favoriţi care au jucat în filme bazate pe operele lui Emilian Stanev, şi se pot vedea fragmente din aceste filme. Cinci lucrări ale lui Emiliyan Stanev sunt prezentate pe ecran.

Toate acestea îşi păstrează titlurile originale. „Într-o seară liniştită”, „Hoţul de piersici”, „Ivan Kondarev”, „Regina din Tarnovo”, „Bursucul“. Timp liber pentru a vizita alte obiective istorice şi culturale din Veliko Tarnovo. Înnoptare.

Mic dejun. Plecare spre Svishtov – oraşul natal al unuia dintre cei mai importanţi scriitori bulgari - Aleko Konstantinov (cunoscut sub pseudonimul Cel Fericit). Personajul său literar Bay Ganyo este probabil cel mai citat personaj literar din discursul cotidian al bulgarilor. De aceea şi adaptarea cinematografică a filmului „Bay Ganyo pleacă prin Europa“ din 1991 al regizorului Ivan Nichev şi incredibila interpretare a personajului din partea lui Georgi Kaloyanchev, este unul dintre cele mai vizionate filme de bulgari.

Vizită la casa-muzeu Aleko Konstantinov, care ne întâmpină cu o restaurare impresionantă a amenajării într-o bogată casă comercială din a doua jumătate a secolului XIX. Timp liber în oraş. Plecare spre Nikopol - oraşul lângă care a avut loc marea bătălie a penultimei mari cruciade din Evul Mediu. Voievoda Valahiei Miacea cel Bătrân, care era vasal al Ungariei, de asemenea s-a alăturat cruciaţilor cu o forţă considerabilă. Importanţa bătăliei în istoria românească este dovedită şi prin gravarea într-una din sălile Castelului Peleş din Sinaia, care reprezintă bătălia de la Nikopol.

Trecere în România prin feribot la ora 16:00 sau 19:30.

Întoarcere - loc - Parcul Central Turnu Măgurele lângă Catedrala „Sfântul Haralambie”, România

*Programul permite combinaţii cu diferite puncte de plecare, modificarea numărului de zile şi organizarea de excursii de familie.

transport, înnoptare în hoteluri 3 * cu mic dejun inclus, serviciu de ghidare turistica, preţ aproximativ pentru marşrutul descris pentru un grup de 40 de persoane – 240 lv. fără a include intrările la obiectivele vizitate şi excursiile suplimentare opţionale. (preţuri valabile în luna iulie 2020)

Hotel “Rustic” Alexandria http://www.hotelrestaurantrustic.ro

Red hotel, Alexandria - https://www.redconforthotel.ro/

Hotel Dunav, Ruse - https://dunavplaza.bg/

Hotel Splendid, Ruse - http://www.splendid.rousse.bg

Hotel Anhea, Veliko Tarnovo - https://anheabg.com/ceni/

Hotel Stambolov, Veliko Tarnovo - http://hotel-stambolov.com/

  • Casa-muzeu Marin Preda, Siliştea Gumeşti, tel. 0247.336.083

Е-mail: primaria_silistea_gumesti@yahoo.com

Program: marţi-duminică:10:00 - 17:00 (sau prin rezervare)