* Produsul poate fi folosit cu un punct de plecare în oricare dintre aceste oraşe

Marşrut unu, fotografia principală
Marşrut unu, fotografia 1
Marşrut unu, fotografia 2
Marşrut unu, fotografia 3
Marşrut unu, fotografia 4

Marşrut:

Constanţa - Mangalia - Balchik - Dobrich - Silistra - Călăraşi – Cernavodă - Murfatlar - Constanţa

Fel:

mixt: literar - cultural-istoric - gastronomic

Descriere / Program:

Loc de plecare - Piaţa Ovidiu, Constanţa, România

Ora 7:30. O zi în care ne vom cufunda în rădăcinile străvechi ale inspiraţiei literare din Ţinutul Dobrogei

Constanţa – cel mai mare oraş-port şi cel mai vechi oraş permanent locuit din România. În antichitate oraşul era o colonie greacă numită Tomis fondată în jurul anului 600 î.Hr. Puţin mai târziu, oraşul a primit numele de Constantia dat de împăratul Constantin I cel Mare în cinstea surorii sale vitrege Constantia.

Turul panoramic al oraşului vechi începe la Piaţa Ovidiu în faţa Muzeului de Istorie (fosta primărie) cu o statuie a poetului roman antic.

Publius Ovidius Naso este considerat un maestru al distichului elegiac, în mod tradiţional este considerat unul dintre cei trei poeţi canonici ai literaturii latine, alături de Vergilius şi Horaţiu. Are o puternică influenţă asupra artei şi literaturii europene şi rămâne una dintre principalele surse ale mitologiei clasice.

Aici vom învăţa istoria interesantă a bibliotecii oraşului Constanţa şi de ce aceasta poartă şi astăzi numele lui Ioan Roman.

Continuăm spre Cazinou - perla Constanţei, construită la începutul secolului al XX-lea în stil Art Nouveau şi farul genovez, construit în anul 1860. Ne oprim în faţa bustului lui Mihai Eminescu - poet, scriitor şi jurnalist român, considerat cel mai mare scriitor romantic din literatura română, recunoscut ca un clasic. Lucrările sale au adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea limbii române.

Timp liber pentru o plimbare în centrul oraşului vechi.

Plecare spre Mangalia unde vom vizita muzeul istoric şi arheologic Calatis (vizită – 30 minute) şi timp liber pentru prânz de-a lungul coastei – specialităţi din peşte şi mămăligă românească (terci de porumb servit cu smântână sau brânză).

Plecare spre Balchik. Trecerea frontierei româno-bulgare Vama - Durankulak (pe uscat).

Sosire la Balchik – cazare la hotel şi vizita Palatului cu o plimbare în complex şi Grădina botanică.

Regina română Maria a construit „Palatul” la Balchik în timpul domniei româneşti asupra teritoriului Dobrogei de Sud (1919-1940). Construcţia complexului a început în 1925 şi s-a încheiat în 1936. Acesta a devenit locul ei preferat şi şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului aici. Regina Maria pictează, scrie poezie, poveşti şi proză. La maturitate este un scriitor recunoscut - a publicat 34 de cărţi şi nuvele, în română şi engleză. O parte din fondurile pentru construcţia Palatului din Balchik provin din vânzarea cărţilor ei. Datorita acesteia, Balchik a devenit un centru atractiv pentru elita românească. Timp liber – degustări de specialităţi de mare bulgăreşti. Înnoptare.

 

Mic dejun. Plecare spre Dobrich – oraşul care uneşte poveştile scriitorului care a preamărit Dobrudzha şi poeta îndrăgostită de Dobrudzha.

Vizită la casa-muzeu „Yordan Yovkov“ şi Casa-monument „Yordan Yovkov“, care găzduieşte singura expoziţie de muzeu permanentă de acest gen din Bulgaria pentru poetul cu pricina.

Yordan Yovkov (1880 – 1937) - scriitor bulgar, un clasic al nuvelelor, lucrează şi în domeniul altor genuri de ficţiune (povestire şi roman). A creat şi trei drame. Nuvela sa “Păcatul lui Ivan Belin” este inclusă în Antologia mondială a nuvelelor alcătuită de Thomas Mann. Lucrările lui Yovkov au fost traduse în aproape 40 de limbi.

Expoziţia despre Dora Gabe la Casa-monument „Yordan Yovkov“ este o continuare eterică lirică a expoziţiei dedicate lui Yovkov, aceasta îşi propune ca scop nu atât să treacă cronologic prin calea vieţii poetei de-a lungul anilor, cât să urmărească momentele principale ale fatidicei relaţii Dorei Gabe cu Dobrudzha.

Dora Gabe (1888 – 1983) a fost o poetă şi traducătoare bulgară. A lucrat şi în domeniul literaturii pentru copii. Lucrările Dorei Gabe ne provoacă să vedem Dobrudzha cu sufletul nostru – o câmpie care ştie să vorbească.

După-amiază vizită opţională la

  • Colecţia Dora Gabe în satul Dabovik - La data de 28.8.1888, în satul Harmanlak, astăzi Dabovik, judeţul Dobrich s-a născut marea poetă bulgară Dora Gabe „Dobrudzha mi-a dat totul. Câmpia sa – imensitate. Cerul său – apropierea de stele".
  • Expoziţia de muzeu „În lumea scriitorului Yordan Yovkov” în satul Krasen, unde scriitorul a fost cândva profesor. Vizită la cârciuma lui Filip restaurată, construită în 1901, care este considerată o sursă de idei creative şi prototipuri colorate în opera lui Y. Yovkov. La cârciumă avem ocazia să ne cufundăm în atmosfera nuvelelor sale „Secerătorul“, “Colonistul“, „Ploaie de vară“.

Timp liber în Dobrich. Înnoptare.

Mic dejun. Plecare spre Silistra

Plimbarea pe jos prin Silistra începe de la Parcul Dunării fondat în 1895 şi considerat primul parc public din ţară. Imediat lângă intrarea sa centrală se află Cetatea de Sud a Citadelei Durostorum-Drastar. Apărut pe fundaţiile vechiului oraş antic Durostorum, Drastar este numele medieval al oraşului Silistra de astăzi. Nişte bucăţi din istoria literară a oraşului - monumentul lui Tolstoi şi legătura sa cu Silistra - şi-au găsit, de asemenea, un loc demn în parc.

Vizită la complexul religios dedicat rabinului Eliezer Papo - născut în 1785 la Sarajevo, a studiat teologia la Bucureşti, dorinţa sa de slujire l-a dus la Silistra, unde a venit în perioada războiului ruso-turc din 1828–1829 şi a devenit rabin. Papo este autorul cărţii „Pele Yoetz“, în care discută despre musar (etică) despre viaţa de zi cu zi a evreilor. Astăzi „Pele Yoetz“ este studiat de comunităţile evreieşti din întreaga lume.

Opţional - vizitarea obiectivelor turistice din Silistra – mormântul roman târziu antic, cetatea turcească Medjidi Tabia, muzeul etnografic şi istoric. Timp liber. Înnoptare.

Mic dejun. Trecere de frontieră: Silistra - Călăraşi (feribot)

Plecare spre Constanţa prin Murfatlar pe drumul panoramic de-a lungul Dunării - Podul Salini de la Cernavodă - construit între 1890 şi 1895, la terminare a fost cel mai lung din Europa şi al treilea ca lungime din lume.

Murfatlar – vizită la Muzeul Vinului - în acesta se pot vedea artefacte valoroase şi amfore antice folosite de comercianţii de vin pentru depozitare şi transport. Tradiţia bogată a oraşului viticol Murfatlar oferă posibilitatea de a vizita crama Murfatlar, unde se poate face o degustare de vinuri şi se pot vedea localurile institutului viticol. Atracţiile turistice sunt situate în podgoriile Murfatlar, în cel mai înalt punct al oraşului. Vom face cunoştinţă cu modele de poezie românească şi bulgară dedicate vinului.

Întoarcere - loc - Piaţa Ovidiu, Constanţa, România

*Programul permite combinaţii cu diferite puncte de plecare, modificarea numărului de zile şi organizarea de excursii de familie.

transport, înnoptare în hoteluri de 2 şi 3 * cu mic dejun inclus, serviciu de ghidare turistica, preţ aproximativ pentru marşrutul descris pentru un grup de 40 de persoane – 200 lv. fără a include intrările la obiectivele vizitate şi excursiile suplimentare opţionale. (preţuri valabile în luna iulie 2020)

Balchik – vilele la Palat. https://www.dvoreca.com/bg/moire.html

Hotel “Ahileya” Balchik www.ahilea.com

Hotel Dobrudzha Dobrich - www.hoteldobrudja.com

Hotel Izida Dobrich - https://hotelizida.com/

Hotel Drastar Silistra - https://www.hoteldrustar.com/

Hotel de familie Silistra - http://www.bcsilistra.com/hotel_silistra_bg.html