* Produsul poate fi folosit cu un punct de plecare în oricare dintre aceste oraşe

Marşrut 5: Cultura şi literatura în vestul Dunării inferioare

Marşrut:

Drobeta-Turnu Severin - Craiova - Bechet - Oryahovo - Vratsa – Berkovitsa - Vidin - Calafat - Cetate - Drobeta-Turnu Severin

Fel:

mixt: literar - cultural-istoric

Descriere / Program:

Loc de plecare – Bulevardul Carol І, Nr. 4, Palatul Culturii Teodor Costescu, Drobeta-Turnu Severin, România

ora 08:00. Călătoria noastră începe de la Palatul Culturii Teodor Costescu din Drobeta-Turnu Severin

Palatul Teodor Costescu este unul dintre simbolurile Severinului şi este declarat monument istoric protejat inclus pe lista UNESCO. Vom afla istoria sa lungă şi interesantă până astăzi, când este un adevărat centru al vieţii culturale a oraşului. Vizită la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. Muzeul este situat lângă obiectivele romane ale oraşului. Creat în 1912, acesta conţine o colecţie impresionantă de artefacte, inclusiv un lapidarium din epoca romană. În 2010, în curtea muzeului au fost descoperite ruinele unui amfiteatru roman.

Plecare spre Craiova. Prima noastră oprire este la Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, Craiova. Atmosfera acestui centru cultural ne va duce înapoi la vremea când a fost creată naţiunea română modernă. Alexandru Aman este născut în 1820 la Craiova. A studiat dreptul la Paris şi a devenit primul preşedinte al Curţii de Apel Craiova. Dar, mai presus de toate, în istoria oraşului, el rămâne ca un om care ţine la progresul cultural al oraşului său. Împreună cu soţia sa Aristia şi-a lăsat toată averea comunităţii – case, mobilier, bibliotecă, colecţie de artă, punând bazele Fundaţiei Aman. Succesorii fundaţiei de astăzi sunt Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, Muzeul de Artă şi Muzeul Oltenia. În 1921, poeta Elena Farago, un reprezentant strălucit al literaturii române şi al vieţii culturale din Craiova, a fost numită la conducerea Fundaţiei Aman, şi a efectuat-o cu brio timp de mai bine de trei decenii, trăind şi lucrând într-o casă din aceeaşi curte cu sediul central al Bibliotecii judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, lăsată moştenire de binefăcătorii ca să fie folosită tocmai de oamenii care vor conduce fundaţia. Astăzi această casă găzduieşte Muzeul Elenei Farago, reprezentând spiritul scriitoarei şi vremurile în care aceasta a trăit. Vizită la bibliotecă şi muzeu.

Timp liber. Înnoptare.                                       

Mic dejun. Plimbarea noastră literară continuă spre o casă veche păstrată, transformată într-un loc pentru cultură, cu ateliere creative şi multe vibraţii ale spiritului poetului al cărui nume îl poartă - Casa de Cultură "Traian Demetrescu". Traian Rafael Radu Demetrescu (1866 - 1896) a fost un poet, romancier şi critic literar român, considerat unul dintre primii autori simbolişti din literatura română. Următorul jalon a vieţii culturale a Craiovei este Teatrul Naţional Marin Sorescu. Teatrul Craiova ocupă un loc special în istoria activităţii teatrale româneşti. A fost fondat în 1850 şi, în ciuda tuturor zguduiturilor istoriei naţionale, acesta continuă să funcţioneze şi astăzi. După 1990 prezintă în principal clasici universali, în special Shakespeare şi Moliere. Teatrul organizează Festivalul Shakespeare, la un nivel organizatoric şi artistic excepţional şi prin întreaga sa activitate are o mare influenţă asupra culturii româneşti. Teatrul poartă cu mândrie numele lui Marin Sorescu (1936 – 1996) - politician român (ministru al culturii), scriitor (poet, scriitor de ficţiune, dramaturg, traducător). Timp liber pentru prânz şi odihnă în centrul vechi al Craiovei.

Timp liber pentru prânz şi odihnă în centrul vechi al Craiovei.

14:00 – Plimbarea noastră culturală continuă spre Secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului "Oltenia", Clădirea care astăzi găzduieşte muzeul a fost construită la cererea Bisericii „Madona Dudu“, cu scopul de a fi folosită ca şcoală de fete şi a funcţionat ca atare până în 1948, considerată una dintre cele mai prestigioase şcoli din România. Muzeul Olteniei din Craiova a fost fondat în 1915 ca urmare a dedicării mai multor familii celebre din oraş. Clădirea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc Casa „Dianu” a fost construită la începutul secolului al XX-lea, probabil în 1906, ca o casă privată, şi este un reper arhitectural şi stilistic al Craiovei. Până în 2020 este în curs de derulare un proiect iniţiat de Biblioteca judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman» pentru restaurarea casei şi transformarea acesteia într-o instituţie interactivă, care îşi propune să atragă cât mai mulţi tineri şi copii să studieze lucrări şi documente unice, creat de reprezentanţi ai exilului românesc.

Deschiderea noului centru cultural din Craiova este aşteptată în 2021.

Aici vom afla informaţii despre viaţa şi opera scriitorului Mihail Drumeş (1901 – 1982) care a trăit în satul Balş de lângă Craiova - unul dintre cei mai citiţi romancieri din perioada interbelică, remarcat pentru lucrările sale „Invitaţia la vals“, „Scrisoarea de dragoste“ (1938) şi „Elevul Dima dintr-a şaptea“ (1946). La întrebarea – „Cu ce vă atrage literatura română Hristo Boev, traducătorul care a tradus din română în bulgară romanul lui Mihail Drumeş „Invitaţia la vals“ spune „Mă atrage cu faptul că înfăţişează sufletul uman, precum şi cu autenticitatea, sinceritatea, sunetul modern, chiar din epoca interbelică....“

Timp liber pentru prânz.

Plecare la ora 15:00 spre Vratsa, la Bechet – Oryahovo, trecând graniţa prin feribot. Timp liber şi înnoptare la Vratsa.

                                                          

Mic dejun. 9:00

De la arhitectura somptuoasă a Craiovei, călătoria noastră culturală ne va duce peste Dunăre într-un oraş bulgar. Pe o parte a acesteia se ridică stâncile munţilor balcanici, pe cealaltă, câmpurile se întind până la Dunăre, iar între ele se află oraşul care îşi trăieşte viaţa de zi cu zi, păstrându-şi moştenirea culturală. Vratsa este singurul oraş bulgar în care s-au păstrat două turnuri medievale, construite de feudali locali, probabil în secolul al XVI-lea. Cel mai mare este Turnul Meshchiite de lângă Primărie, iar cel mai mic, Turnul Kurtpashova, este fix lângă clădirea muzeului şi primeşte vizitatori. Vizită la Muzeul judeţean de istorie - există o sală cu faimoasa descoperire din satul Ohoden – înmormântarea unei femei numite de arheologii Todorka. În fiecare an, în iulie, la locul descoperirii se desfăşoară Festivalul Culturilor Antice „Soarele lui Todorka“, unde se demonstrează meşteşuguri, stiluri de viaţă şi chiar feluri de mâncare despre care se presupune că au fost consumate de oameni preistorici. Urmează coroana de artă tracică - Comoara Rogozen, cea mai bogată comoară găsită vreodată în teritoriile bulgare – în total 165 de vase de argint fin cu aurire, un vârf în arta bijutierilor traci.

O expoziţie în "Sala Botev" este dedicată detaşamentului legendar al poetului-revoluţionar Hristo Botev, a cărui ispravă marchează epilogul Răscoalei din aprilie. Plimbarea noastră continuă de-a lungul Bibliotecii judeţene „Hristo Botev“, al cărei motto este „Tradiţia întâlneşte gândirea modernă“ şi este instituţia culturală a oraşului care pulsează cu ritmul modernităţii şi poartă spiritul renascentist al oraşului. Apoi mergem la complexul etnografico-renascentist “Sveti Sofroniy Vrachanski” format din trei case renascentiste în stilul arhitectural caracteristic acestei regiuni şi două clădiri publice din aceeaşi perioadă - biserica „Sveto Vaznesenie“ [Sfânta Înălţare], precum şi prima şcoală seculară omonimă din Vratsa. O parte a colecţiei este şi Muzeul trăsurii, care povesteşte despre mândria oraşului Vratsa - fabricantul Mito Orozov. În două săli de expoziţie de la primul etaj al şcolii renascentiste „Vaznesenie“, după cele patru anotimpuri, sunt prezentate stilul de viaţă şi ritualurile populaţiei locale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum şi ale reprezentanţilor ai Comunităţii Karakachan şi Comunităţii bănăţene. Sala de la etajul al doilea al şcolii este dedicată lui Diko Iliev – fondatorul muzicii cu instrumente de suflat în nord-vestul Bulgariei. Sunt prezentate instrumente de suflat şi percuţie folosite de muzicieni în orchestra sa, precum şi unele dintre lucrurile şi fotografiile lui Iliev.

13:00 Plecare spre Berkovitsa către lumea unuia dintre cei mai originali autori bulgari contemporani Yordan Radichkov (1929-2004).

"Fiecare om este o frază lungă scrisă cu multă dragoste şi inspiraţie, dar plină de greşeli de ortografie.” Yordan Radichkov

Inaugurat la data de 24 mai 2019 într-o clădire lângă centrul comunitar din centrul oraşului Berkovitsa, centrul cultural "Yordan Radichkov" este utilizat pentru expoziţii, lecturi literare, întâlniri şi discuţii cu autori, precum şi pentru prezentarea patrimoniului cultural şi istoric. La data de 20.12.2019, Municipalitatea Berkovitsa a înfiinţat Premiul literar naţional „Yordan Radichkov“ pentru o colecţie de nuvele, care se acordă în oraşul Berkovitsa în ziua naşterii scriitorului – 24 octombrie. Posibilitate pentru o vizită la casa-muzeu „Ivan Vazov“.

15:00 - Plecare spre Vidin. Cazare la hotel, timp liber şi înnoptare.

Mic dejun. 9:00 Plimbarea noastră la Vidin începe în faţa clădirii Bibliotecii judeţene „Mihalaki Georgiev“. Mihalaki Georgiev, născut în 1854 la Vidin este un scriitor de ficţiune, personalitate publică, diplomat şi om de afaceri bulgar. Acesta se numără printre reprezentanţii literaturii bulgare moderne, care s-au format ca artişti în timpul Renaşterii, dar care s-au dezvoltat pe deplin după Eliberare.

Continuăm spre Grădina oraşului de-a lungul malului Dunării, remarcabilă printre toate zonele de-a lungul malului bulgăresc al Dunării, care are un caracter istoric - construcţia sa a început deja în 1878, şi astăzi integrează inteligent monumentele culturale situate pe teritoriul său în peisajul acesteia.

Prima noastră oprire în parc este biblioteca Osman Pazvantoglu – parte a ansamblului Pazvantoglu, construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Inscripţia de deasupra intrării arată că Pazvantoglu i-a dedicat biblioteca regretatei sale mame. Clădirea bine conservată şi până astăzi este acoperită cu o cupolă pe care este aşezată aceeaşi inimă care încoronează vârful minaretului în locul semilunii tradiţionale, această înlocuire fiind privită ca unul dintre semnele distincţiei lui Pazvantoglu de autoritatea sultanului. Din 1793 şi până la moartea sa în 1807, a domnit ca conducător independent al regiunii Vidin, după ce a reuşit să separe teritoriul de guvernul central, iar sultanul Selim al III-lea l-a recunoscut ca paşă vasal.

Pazvantoglu însuşi a fost un om educat, interesat de ştiinţele seculare, istorie şi afaceri militare. El a creat una dintre cele mai mari biblioteci publice din Balcani la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea şi a reuşit să adune în ea peste 2000 de volume de cărţi religioase şi seculare. Aproximativ 70 de donatori au fost implicaţi în strângerea fondului de carte extrem de bogat pentru acea vreme, cea mai mare cantitate de cărţi fiind oferită de tatăl lui Osman Pazvantoglu - Yomer aga Pasban zade. Astăzi aceste cărţi sunt în Sofia, Turcia şi Rusia.

De-a lungul râului ne îndreptăm spre castelul medieval cunoscut sub numele de “Babini Vidini kuli” sau “Baba Vida”. Aceasta este una dintre cele mai bine conservate fortificaţii medievale din Bulgaria, construită pe rămăşiţele zidurilor cetăţii Bononiei antice. Construcţia bulgară a castelului a început în a doua jumătate a secolului al X-lea, iar construcţia sa principală datează din epoca celui de-al doilea regat bulgar (sfârşitul secolelor XII-XIV).

Timp liber pentru prânz.

Ora 14:30 - Plecare spre Calafat - pe Podul Dunării II şi Portul Cultural Cetate – locul dunărean pentru cultură al poetului şi jurnalistului român Mircea Dinescu. Idila de tei şi plopi vechi de secole, briza râului, frunzele foşnitoare şi apusul frumos peste Dunăre, combinate cu mâncăruri bune, vin şi sculpturi de îngeri este rezultatul visului său, al investiţiei şi al eforturilor de a restaura acest loc uitat de Dumnezeu în 1997, plin de istorie şi frumuseţe neglijată. Astăzi portul găzduieşte diverse activităţi culturale. Printre acestea se numără „Divan film fest“ – un festival dedicat filmului balcanic şi realizărilor culinare. Se ţine în fiecare an la sfârşitul lunii august. Intrarea şi campingul pentru festival sunt în mod tradiţional gratuite.

Timp liber.

18:00 - Plecare înapoi spre Drobeta-Turnu Severin

Întoarcere - loc - Palatul Culturii Teodor Costescu, Drobeta-Turnu Severin, România

*Programul permite combinaţii cu diferite puncte de plecare, modificarea numărului de zile şi organizarea de excursii de familie.

transport, înnoptare în hoteluri 3* cu mic dejun inclus, serviciu de ghidare turistica, preţ aproximativ pentru marşrutul descris pentru un grup de 40 de persoane – 260 lv. fără a include intrările la obiectivele vizitate şi excursiile suplimentare opţionale. (preţuri valabile în luna iulie 2020)

Hotel “Lа favorite” Craiova- http://lafavorita.ro/noile-tarife-la-favorita/

Hotel Rexton - https://www.hotelrexton.ro

Hotel Mira, Vratsa - https://www.mirahotel.eu

Hotel Zora, Vratsa - https://hotelzora.eu

Hotel Dunav, Vidin - http://www.hoteldunav.eu

Hotel Tangra, Vidin - http://www.hoteltangra.com