* Продуктът може да се ползва с начална точка всеки от тези градове

Маршрут три: Литература у дома. Мемориални къщи

Маршрут:

Гюргево – Комана  - Русе - Велико Търново – Елена – Гюргево

Тип: 

смесен: литературен- културно- исторически

Описание / Програма:

Място на отпътуване – Пиаца Унири на Гюргево, Румъния

Отпътуване 07:30 ч. от Пиаца Унири на Гюргево, Румъния за Комана, намиращо се в природен парк Комана - най-голямата защитена зона в Румънската равнина.

Погледнато комплексно румънската литература на ХХ век разглежда проблемите на селото и на селския живот. Но нашето пътешествие ще започне от селската къща на един градски, нетипичен за времето на социализма румънски автор - Джелу Наум. Посещение на къщата музей, където Джелу Наум (1 август 1915 г. - 29 септември 2001 г.) пише и живее през последната част от живота си. Професор по философия, преводач заради нуждата да припечелва за прехрана, Джелу Наум остава един от големите сюрреалистични писатели на Румъния. Вселената на неговите творби носи марката на една хирургична яснота сред абсурда. Собствената му поетична вселена и силата на таланта му ще му донесат залужено, но закъсняло признание.                                                                        

Ще продължим пътуването с посещение на работилницата - Хартиената мелница  - една разходка  през историята с интересна информация за началото на хартията в Румъния и по света, за подвързването на книги и ръчния печат. Свободно време за останалите занаятчийски работилници – шивашка, керамика и др.

Отпътуване за Русе през Дунав мост. Настаняване в хотел.Свободно време. Нощувка.

Закуска.

Пешеходна разходка из центъра на Русе ще започне от крайбрежната улица, от която се вижда румънският бряг и реката. Тук се намира къщата музей на Захари Стоянов - място, пропито със спомени за този невероятен човек, чието име всъщност е Джендо Стоянов Джедев, роден в село Медвен, Сливенско. Син на овчар, който се превръща в един от най-ярките български революционери, политици и писатели със самобитно перо.

Разходката ни продължава към местата на Канети - гражданинът на света, който не забрави родния си град Русе. През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ.

Минавайки покрай емблематични стари сгради с невероятна архитектура достигаме до построената за търговска къща “Поликар и Канети”.  Понастоящем международното дружество “Елиас Канети” стопанисва сградата и в нея се организират културни събития, изложби и  филмови прожекции. Възможност за прожекция на документалният филм за Елиас Канети "Първият прозорец" на РТВЦ Русе .

 През площада с неговото име и барелеф се насочваме към търговската къща на арменския търговец Саркис Куюмджиян, баща на английския писател Майкъл Арлън (Дикран Куюмджиян) и неговата необикновенна история от Русе до  Лондон и Америка, където  става част от бохемската класа . Сградата  до ден-днешен пази мебели и вещи, собственост на видната фамилия Куюмджиян.

Литературната ни разходка ще приключи на стария център на Русе – площад „Батенберг“ и забележителната история на сградите с които е обграден . Една от тях е сградата на първата българска търговска камара, в която днес се помещава регионалната  библиотека „Любен Каравелов“. В библиотеката ще посетим постоянна експозиция от екслибриси / exlibris/ на тема „Културно историческо наследство“ – уникална, единствена по рода си публична колекция  с автори от цял свят- майстори на малката графика. Тя е разположена под купола  над главния вход на библиотеката, в помещение където е монтиран часовник с камбанен механизъм от 1922.

За любопитните библиотеката предлага  възможност да се запознаят с интересната съдба на  роденият през 1905 г. в Русе  Светлозар Димитров, останал в българската литературна история с псевдонима Змей Горянин.

Змей Горянин е един от най-продуктивните български писатели от първата половина на ХХ век. Автор е на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Обвинен е от Народния съд  през 1945 г. и осъден на една година затвор, поради което книгите му попадат в „Списъка на забранената литература“, а името му е заличено от литературния живот. Библиотеката пази негов архив, обособен в самостоятелен фонд от над 450 оригинални документа, които разкриват културно-историческата действителност в България от първата половина на 20 в.

Свободно време в Русе. Нощувка.

Закуска. 9:00 Отпътуване за Велико Търново – столицата на Второто българско царство, но нашата разходка в старопрестолният град ще започне в близост до Самоводската чаршия, на бившата улица „Черковна“, където е била родната къща на писателя Емилиян Станев, а днес къща музей „Емилиян Станев“. Експозициите в музея  ни разкриват личност с интереси в много области, за които говори и литературното му творчество.

Свободно време за посещения други исторически и културни обекти във Велико Търново – Царевец, Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“. Нощувка.

Закуска. 9:00 Отпътуване за град Елена

Посещение на Къща-музей „Иларион Макариополски”, която  разказва историята на фамилията Михайловски, обезсмъртила се в историята на българския културен възход освен с името на Иларион Макариополски, с имената на неговия брат Никола Михайловски - просветен деятел, учител, преводач, писател, съдия, законодател, на племенника му – писателя Стоян Михайловски, с Петко Юрданов Тодоров по майчина линия.

Иларион Макариополски /Стоян-Цочо Михайловски/ (1812 – 1875)- борец за църковна независимост.

Творчеството на Стоян Михайловски (1856 -1927) е жанрово многообразно – пише епиграми, афоризми, басни, пародии, публицистика, философско-моралистични творби, поеми и драми.

Петко Ю. Тодоров (1879 – 1916) е български писател, журналист, драматург, поет и критик. Част от литературния кръг „Мисъл“ той споделя философските, естетическите и художествени търсения на д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков и Пейо Яворов. Списанието „Мисъл“, което те издават, поставя началото на решително обновление в българската литература и доближаване до идеите на модернизма.

Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво, двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед – големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци. Свободно време в града.

16:00  - Отпътуване обратно за Гюргево

Завръщане - място - Пиаца Унири, Гюргево, Румъния

*Програмата позволява комбинации с различни изходни пунктове, промяна в броя на дните и  организиране на фамилни пътувания.

транспорт, нощувка в хотели 3 * с включена закуска, екскурзоводско обслужване, ориентировъчна цена за описания маршрут при група от 40 човека – 240 лв. без да са включени входовете на посещаваните обекти и допълнителните екскурзии по желание. /цените са към юли 2020 г./

Хотел Дунав, Русе - https://dunavplaza.bg/

Хотел Сплендид, Русе - http://www.splendid.rousse.bg

Хотел Анхеа, Велико Търново - https://anheabg.com/ceni/

Хотел Стамболов, Велико Търново - http://hotel-stambolov.com/

  • Комана

- Ресторант  Casa Comana” - https://www.casacomana.ro/?page_id=579

- Ресторант „Pivnita Marelui Paharnic /изба „Голямата чаша“/ - https://www.facebook.com/PivnitaMareluiPaharnic/

  • Русе

- Механа Чифлика - http://chiflika.eu/

- Ресторант „Зад стената“ - http://stenata.info/

  • Велико Търново

- Ресторант „Щастливеца“ - https://www.shtastliveca.com/

- Механа „Хъшове“- http://mehana.hashovebg.com/

  • Елена

- Механа „Трухчев“ – https://mehana-truhchev.com/mehana/

- Механа „Кюшето“ - http://visit.elena.bg/test/item/301-mehana-kiusheto