* Продуктът може да се ползва с начална точка всеки от тези градове, както и провеждането на играта може да се изпълни и в други градове край Дунав от двете страни

Маршрут шест: Открий написаното съкровище по поречието на река Дунав

Маршрут:

Русе Комана  Русе

Тип: 

смесен: литературен- културно- исторически ; специализиран предимно за ученици

Описание / Програма:

Място на отпътуване – ул. "Дондуков-Корсаков" № 1, Русе градинката пред регионалната  библиотека „Любен Каравелов“.

08:30 ч. От ул. "Дондуков-Корсаков" № 1, Русе градинката пред регионалната  библиотека „Любен Каравелов“ започва нашето пътуване- приключение, за откриване на  написаното  съкровище по поречието на река Дунав.

Примерно описание на играта „Открий написаното  съкровище по поречието на река Дунав“

Написаното съкровище е поговорката „Дом без книга е като къща без прозорци.“

Участниците ще трябва да съберат отделните думи, решавайки различни литературни задачи – в случая 7 на брой, като последователността на откриваните думи е добре да не е последователността им в изречението, за по-голямо предизвикателство. Литературните и езикови задачи е добре да следват авторите, литературните произведения, обектите от трансграничния регион и могат да варират според възрастта на учениците.

Пример на задачи:

  1. При посещение на Римска крепост  Сексагинта Приста, след като се запознаят с историята на крепостта, както и общата история на двата бряга на Дунав като част от Дунавския лимес, те ще трябва от латинско- български речник да направят превод на думата domus /лат./ - къща  и така ще получат своята първа дума от съкровището.
  2. При посещение на днешното училище „Христо Ботев“, след като се запознаят с историята на училището - сградата на мъжката гимназия „Княз Борис“ построена през 1894 – 1898 г. и в която  Стоян Михайловски, учител по френски език, написва текста на “Върви народе възродени“, те ще  открият своята втора и предпоследна дума от съкровището  в представката на прилагателните от първия стих в 4-та строфа на оригиналния текст на   „Кирил и Методий „ Български всеучилищен химн .

Безвестен беше ти, безславен!...

О, влез в историята веч,

духовно покори страните,

които завладя със меч!..."

  1. Откриването на следващата дума от съкровището ще отведе групата в къща- музей Захари Стоянов. След беседата в къщата, те ще намерят своята дума като първото съществително във второто изречене от цитата  из предговора към "Записки по българските въстания":

 "Най-после към вас, братя, прости сиромаси, се обръщам. За вас съм се трудил да напиша настоящата книга, за да ви покажа, че най-горещите борци и защитници на нашето отечество са били не горделиви богаташи и надути учени, но прости и неучени ваши братя, които не са знаели повече от вас! Тия и никой други умиха лицето на България и защитиха нашата опозорена слава; тия направиха да пригърми името българин по четиритех края на света; тия стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тирании, за когото учените глави ни тълкуваха, че не трябва да го разсърдяме, с гьделичкане само да гледаме за умилостивяването на неговия поглед. Всичко това тия направиха не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим, обичаха горещо своето отечество - свята длъжност за всеки едного; а тия няколко качества всеки от вас може да ги има, стига да пожелае. Нека тия наши народни светила ви служат за пример."

  1. В сградата на първата българска търговска камара, в която днес се помещава регионалната  библиотека „Любен Каравелов“ учениците ще научат повече за румънските автори от другата страна на Дунав творили за деца, както и за други български автори писали за деца и свързани с дунавското поречие  –

Джелу Наум и неговите книги с истории за пингвинът Аполодор,

Елена Фараго  и нейните „За деца“, „От торбата на Дядо Коледа“, „Бобочица“ , „Да не плачем“ , „Нека бъдем добри“ ( проза), „Котешки дневник“ (проза), „В гнездо на лястовица“ (проза), и образователното списание „Приятел на децата“ (1943-1946) .

Емилиян Станев с неговите „Чернишка“, „Лакомото мече“, „Повест за една гора“, „През води и гори“.

„Ние, врабчетата“, „Малки жабешки истории“ , „Шарена черга“ – детското творчество на Йордан Радичков.

Разказът може да бъде под формата на презентация като пътуване по карта с богат снимков материал. 

В игра – кръстословица с отговори на въпроси свързани с наученото за румънските автори, те ще получат останалите думи – „дом“, „прозорци“, „е като“ .

След приключване на играта е добре учениците да получат сувенир за спомен, например картичка с литературна карта на региона.

Следва разходка под купола  над главния вход на библиотеката, където е монтиран часовник с камбанен механизъм от 1922 г., намиращ се  в центъра на постоянна експозиция от екслибриси / exlibris/ на тема „Културно историческо наследство“ – уникална, единствена по рода си публична колекция  с автори от цял свят- майстори на малката графика.

Свободно време и нощувка в Русе.

Закуска. 09:00 ч. Отпътуване през Дунав мост за  Комана, в природен парк Комана - най-голямата защитена зона в Румънската равнина.

Посещение в селската къща на Джелу Наум. Посещение на къщата музей, където Джелу Наум (1 август 1915 г. - 29 септември 2001 г.) пише и живее през последната част от живота си. Професор по философия, преводач заради нуждата да припечелва за прехрана, Джелу Наум остава един от големите сюрреалистични писатели на Румъния.

Ще продължим пътуването с посещение на работилницата - Хартиената мелница  - една разходка  през историята с интересна информация за началото на хартията в Румъния и по света, за подвързването на книги и ръчния печат. Ще имаме възможност да видим оборудване, специфично за този занаят, редки гравюри, стари. След това ще вземем участие в работилница с висок печат, където ще отпечатаме фрагмент от стихотворение, написано от Джелу Наум, върху лист хартия, направен на ръка тук. Свободно време за останалите занаятчийски работилници – шивашка, керамика и др.

Отпътуване за Русе през Дунав мост.

Завръщане - място - ул. "Дондуков-Корсаков" № 1, Русе градинката пред регионалната  библиотека „Любен Каравелов“

*Програмата позволява комбинации с различни изходни пунктове, промяна в броя на дните.

транспорт, нощувка в хотели 3 * с включена закуска и вечеря, екскурзоводско обслужване, ориентировъчна цена за описания маршрут при група от 40 човека – 89 лв. без да са включени входовете на посещаваните обекти и допълнителните екскурзии по желание. /цените са към юли 2020 г./

  • Русе

- Ресторант „Баба Яга“ в Парка на младежта  https://www.facebook.com/babaqgaRuseMladejkipark/

- Ресторант „КЕНОР“ в Парка на младежта   - https://www.facebook.com/restorantKenor

  • Комана

- Ресорант  Casa Comana” - https://www.casacomana.ro/?page_id=579

- Ресторант „Pivnita Marelui Paharnic /изба „Голямата чаша“/ - https://www.facebook.com/PivnitaMareluiPaharnic/

text de3