* Продуктът може да се ползва с начална точка всеки от тези градове

Маршрут едно, основна снимка
Маршрут едно, снимка 1
Маршрут едно, снимка 2
Маршрут едно, снимка 3
Маршрут едно, снимка 4

Маршрут:

Констанца - Мангалия - Балчик - Добрич - Силистра - Калараш – Черна вода - Мурфатлар - Констанца

Тип:

смесен: литературен- културно- исторически - гастрономичен

Описание / Програма:

Място на отпътуване - площад Овидий ( Piața Ovidiu ), Констанца, Румъния

07:30 ч.   Ден в който ще се потопим в древните корени на литературното вдъхновение на добруджанската земя

Констанца – най-големият пристанищен град и най-старият постоянно обитаван град в Румъния . В древността градът е бил гръцка колония, наречена Томис основан  около 600 г. пр.н.е. Малко по-късно градът получава името Констанция, дадено му от император Константин I Велики в чест на неговата полусестра Констанция.

Панорамната обиколка в стария град започва на площад Овидий ( Piața Ovidiu ) пред историческият музей (бившето кметство) със статуя на  древноримския поет.

Публий Овидий Назон е смятан за майстор на елегичния дистих, по традиция той се смята за един от тримата канонични поети на латинската литература, наред с Вергилий и Хораций Оказва силно влияние върху европейското изкуство и литература и остава един от основните източници за класическата митология.

Тук ще научим и интересната история на библиотеката на град Констанца и защо тя днес  носи името на Йоан Роман.

Продължаваме към Казиното – перлата на Констанца, построено в началото на XX-ти век в стил арт нуво и Генуезкия фар, построен през 1860 г.. Спирка пред бюстът на Михай Еминеску - румънски поет, писател и журналист, считан за най-големия писател-романтик в румънската литература, признат за класик. Произведенията му имат значителен принос за развитието на румънския език.

Свободно време за разходка в центъра на старата част на града.

Отпътуване за Мангалия където се посещава историческия и археологически музей Калатис /посещение – 30 минути / и свободно време за обяд  по крайбрежната ивица – рибни специалитети  и  румънска мамалига/ царевична каша, поднесена със сметана или сирена.

Отпътуване за Балчик. Преминаване на румъно-българската граница Вама - Дуранкулак (по суша) .

Пристигане в Балчик  –настаняване в хотела и посещение на  Двореца с разходка в комплекса и Ботаническата градина .

Румънската кралица Мария изгражда „Двореца” в Балчик по време на румънското управление над територията на Южна Добруджа (1919-1940). Изграждането на комплекса започва през 1925 г. и завършва в 1936 г. Той става любимото й място и тя прекарва голяма част от времето си тук. Кралица Мария  рисува, пише поезия, приказки и проза. В зряла възраст е признат писател -  издала 34 книги и кратки истории, на румънски и на английски език. Част от средствата за построяването на Двореца в Балчик са от продажбата на книгите иˊ. Покрай нея Балчик се превръща в притегателен център за румънския елит. Свободно време – дегустации на български морски специалитети. Нощувка.

 

Закуска. Отпътуване за Добрич – градът, който обединява историите на писателя възпял Добруджа и поетесата влюбена в Добруджа.

Посещение на къща музей „Йордан Йовков“ и Дом-паметник „Йордан Йовков“, в който е уредена единствената по рода си в България постоянна музейна експозиция за писателя.

Йордан Йовков (1880 – 1937) - български писател, класик на късия разказ, твори и в областта на други белетристични жанрове  (повест и роман). Създава и три драми. Неговият разказ “Грехът на Иван Белин” е включен в Световна антология на късия разказ, съставена от Томас Ман. Йовкови творби са преведени на близо 40 езика.

Изложбата за Дора Габе в Дом-паметник „Йордан Йовков“    е едно ефирно лирическо продължение на експозицията, посветена на Йовков, тя си поставя за цел не толкова хронологически да премине по житейския път на поетесата през годините, колкото да проследи основните моменти от съдбовната връзка на Дора Габе с Добруджа.

Дора Габе (1888 – 1983) е    българска поетеса и преводачка..Твори и в областта на детската литература. Произведенията на Дора Габе ни провокират да видим Добруджа с душата си – една равнина, която умее да говори.        

Следобед по желание посещение на

  • Колекция Дора Габе  в с. Дъбовик - На 28 август 1888г., в село Харманлък, днес Дъбовик, Добричка област е родена голямата българска поетеса Дора Габе - „На мен всичко ми даде Добруджа. Равнината ѝ – необятност. Небето ѝ – близостта до звездите".
  • Музейната експозиция „В света на писателя Йордан Йовков” в село Красен , където някога писателят е бил учител. Посещение на реставрираната Филипова кръчма, строена през 1901 г., която се смята за  източник на творчески идеи и колоритни прототипи в творчеството на Й. Йовков. В кръчмата  имаме възможност да се  потопим в атмосферата на  неговите  разкази „Жътваря“, “Другоселец“, „Летен дъжд“.

Свободно време в Добрич. Нощувка.

Закуска. Отпътуване за Силистра

Пешеходната разходка в Силистра започва от Дунавският парк  основан през 1895 г.  и смятан за първият обществен парк в страната. Непосредствено до централния му вход е и Южната крепост на цитаделата на Дуросторум-Дръстър. Възникнал върху основите на древния античен град Дуросторум, Дръстър  е средновековното име на днeшния град Силистра. В парка достойно място са намерили и късчета от литературната история на града- паметникът на Толстой и връзката му със Силистра.

Посещение на религиозен комплекс посветен на равин Елиезер Папо - роден 1785 г. в Сараевo, учи  бoгocлoвиe в Бyĸypeщ, желанието му за служене го отвежда в  Cилиcтpa, ĸъдeтo идвa в пepиoдa нa pycĸo-тypcĸaтa вoйнa 1828–1829 и става равин. Папо е автор на книгата „Пеле Йоец“, в която обсъжда мусар (етика) за ежедневието на евреите. Днес „Пеле Йоец“ се изучава от еврейските общности в целия свят.

По желание -  разглеждане на забележителностите на Силистра – късноантичната римска гробница, турската крепост Меджиди Табия, етнографски и историческия музей.   Свободно време. Нощувка.

Закуска. Граничен преход: Силистра - Калараш (ферибот)

Отпътуване за Констанца през Мурфатлар по панорамния път край Дунав -  мостът Салини  при Черна вода - построен между 1890 и 1895 г., при завършването си е бил най-дългият в Европа и трети по дължина в света.

Мурфатлар – посещение на Музей на виното- в него могат да се видят ценни артефакти и древни амфори, използвани от търговците на вино за съхранение и транспортиране. Богатата традиция на лозаро-винарския град Мурфатлар предлага възможност за посещение на избата Мурфатлар, където може да се направи дегустация на вино и да се разгледат помещенията на лозаро-винарски институт. Туристическите атракции са разположени в лозята на Мурфатлар на най-високата точка на града. Ще се запознаем с образци на румънската и българската поезия посветени на виното.

Завръщане - място - площад Овидий ( Piața Ovidiu ), Констанца, Румъния

*Програмата позволява комбинации с различни изходни пунктове, промяна в броя на дните и  организиране на фамилни пътувания.

транспорт, нощувка в хотели 2 и 3 * с включена закуска, екскурзоводско обслужване, ориентировъчна цена за описания маршрут при група от 40 човека – 200 лв. без да са включени входовете на посещаваните обекти и допълнителните екскурзии по желание. /цените са към юли 2020 г./

Балчик – вилите в Двореца. https://www.dvoreca.com/bg/moire.html

Хотел “Ахилея” Балчик  www.ahilea.com

Хотел Добруджа Добрич - www.hoteldobrudja.com

Хотел Изида Добрич - https://hotelizida.com/

Хотел Дръстър Силистра - https://www.hoteldrustar.com/

Семеен хотел Силистра  - http://www.bcsilistra.com/hotel_silistra_bg.html

  • Мангалия

Ресторант "Cazemata" - https://www.cazemata.ro/

- Ресторант „ Bistro Marinas“ - Strada Vasile Pârvan 6 - https://www.facebook.com/bistromarinas/

  • Балчик

- Ресторант „Селена“ – ул. Приморска 18 https://www.facebook.com/SelenaBalchik/

- Ресторант „Корона“ - https://www.restaurantcorona.bg

  • Добрич

- Гостилница "Стария Добрич"- https://www.facebook.com/gostilnitsa/

- Ресторант „ Ел Мундо“ - https://www.facebook.com/restaurantelmundo/

  • Силистра

- Ресторант „Хумбата“ - ул. „Добруджа“ 41,тел.  0894/ 419 697

- Ресторант „Стара къща“- ул. „Любен Каравелов“ 6, тел. 088 277 3921

  • Мурфатлар

- Винарна в Мурфатлар -  https://murfatlar.com