* Продуктът може да се ползва с начална точка всеки от тези градове

Маршрут четири: Литературата на големите градове

Маршрут:

Крайова - Бекет - Оряхово – Враца - Берковица - Крайова

Тип: 

смесен: литературен- културно- исторически

Описание / Програма:

Място на отпътуване – площад Михайл Витязул, Крайова, Румъния /петъчен ден заради работното време на библиотеката

Начало 08:00 ч. - площад Михайл Витязул, Крайова, Румъния

Лицата на градовете са фасадите на къщите – те носят достолепието и благородството, характера на хората, които са ги построили,  влагайки в тях не само своите пари, а и виждането си за живота, знанията си за света и човешките взаимоотношение.

Безспорно един такъв „разказващ“ град е Крайова . Разказът ни започва от площад Михаил Витязул, минава по уличката носеща името на художника Теодор Аман, по която ще стигнем до нашата първа спирка Окръжна библиотека „Александър и Аристиа Аман“.

Атмосферата на този културен център ще ни върне назад във времето, когато се създава модерната румънска нация . Александру Аман е роден през 1820 г.в  Крайова. Учи право в Париж и става първи председател на апелативния съд на Крайова. Но преди всичко в историята на града той остава като човек, който милее за културния прогрес на своя град. Заедно със своята съпруга Аристиа оставя цялото си богатство на общността – къщи, мебели, библиотека, художествена колекция, полагайки основите на фондацията  Аман. Наследниците на фондацията днес са окръжната библиотека  Александру и Аристия Аман, Художественият музей и Музеят Олтения.                                                                             

През 1921 г., поетесата Елена Фараго - блестящ представител на румънската литература и културният живот в Крайова,  е назначена да ръководи Фондация Аман, и тя вещо прави това  в продължение на повече от три десетилетия, живеейки и творейки в къща, в същия двор със седалището на окръжна библиотека „Александру и Аристия Аман“, завещана от благодетелите да бъде използвана точно от хората, които ще управляват фондацията. Днес в тази къща се помещава музей на Елена Фараго, представящ духа на литераторката и времената, в които е живяла. Посещение на библиотеката и музея.

Нашата литературна разходка продължава към една съхранена стара къща превърната в съвременно място за култура с творчески работилници и много вибрации от духа на поета, чието име носи - Дом на културата "Траян Деметреску".       

Траян Рафаел Раду Деметреску (1866 - 1896) е румънски поет, романист и литератор критик, считан за един от първите автори- символисти в румънската литература . Следващият жалон в културният живот на Крайова е Националният театър Марин Сореску. Театърът на Крайова заема специално място в историята на Румънската театрална дейност. Той е основан през 1850 г. и въпреки всички сътресения на националната история, продължава да функционира и до днес. След 1990 г. акцентът е основно върху драматичните представления, представящи основно универсални класики, особено Шекспир и Молиер. Чрез провеждането  на Шекспировия фестивал, на изключително организационно и художествено ниво, Народният театър на Крайова става известен навсякъде по света. Сегашният репертоар и международни фестивали, на които бива постоянно канен оказва голямо влияние върху румънската култура.      Театърът с гордост носи името на Марин Сореску  (1936 – 1996)- румънски политик (министър на културата), писател (поет, белетрист, драматург, преводач). Той е сред най-ярките представители на румънската неомодернистична философска поезия заедно с Никита Станеску и Ана Бландиана. 

Свободно време за обяд и почивка в стария център на Крайова.

14:00 – Културната ни разходка продължава към  Историко-археологическата секция на музея "Олтения", Крайова. Сградата, в която се помещава днес музеят, е построена  по искане на църквата „Мадона Дуду, с цел да бъде използвана за девическо училище и функционира като такова до 1948 г., считано за едно от най- престижните училища в Румъния. Музеят на Олтения в Крайова е основан през 1915 г. в резултат на всеотдайността на няколко известни семейства в града.

Сградата на Музей на румънската книга и изгнаниe Къща „Диану” е построена в началото на 20-ти век, вероятно през 1906 г., като частно жилище, тя е архитектурно-стилистична забележителност на Крайова. Към 2020 г в изпълнене е проект иницииран от  окръжната библиотека «Александру и Аристиа Аман» за възстановяването на къщата и превръщането и в  интерактивна институция,  която има за цел да привлече колкото се може повече млади хора и  деца, които да изучават произведения и уникални документи, създаден от представители на румънското изгнание. Академик Басараб Николеску вече се е ангажирал  с привличане на дарители  готови да дарят произведения, създадени в изгнание.

„Това е дело на обединението на националната култура, в смисъл, че поради тоталитарния режим у нас част от румънската култура е направена в чужбина. Тук говорим за основателите на логиката, като Штефан Лупашку, за основоположника на съвременната история на религиите Мирча Елиаде, за единствената награда на Гонкур, която Румъния имаше, чрез Винтила Хория или на основателя на Ньойския Cenacle /литературен кръг включващ Мишел Чоран, Хория Стамату, Моника Ловинеску или Върджил Йерунка /Леонид Мамалига. Всички тези архиви са пристигнали и много други ще пристигнат тук, в Крайова. Този музей е жив, в непрекъснато развитие и дарените документи чакат да живеят, за да бъдат видени.“

- Академик Басараб Николеску

Отварянето на новият културен център в Крайова се очаква през 2021 г.

Свободно време. Нощувка                                                   

Закуска. Отпътуване 8:00 за Враца, при  Бекет – Оряхово, преминаване границата с ферибот .

От пищната архитектура на Крайова нашето културно пътешествие ще ни отведе през Дунава в един български град. От едната му страна се издигат скалите на Балкана, от другата се разстилат полета чак до Дунав, а между тях градът живее с ежедневие, съхраняващо културното си наследство.

Враца е единственият български град, в който са запазени две средновековни кули, строени от местни феодали, вероятно през XVI в. По-голяма е Кулата на Мешчиите до общината, а по-малката, Куртпашова, е точно до сградата на музея и приема посетители.

Посещение на  Регионалния исторически музей има зала с прочутата находката от с. Оходен – погребението на жена, наречена от археолозите Тодорка. Всяка година през юли на мястото на откритието се провежда Фестивалът за древни култури „Слънцето на Тодорка“, в който се демонстрират занаяти, бит и умения и дори ястия, с които се предполага, че са се хранили хората в праисторията. Следва венецът на тракийското изкуство - Рогозенското съкровище, най-богатото съкровище, намирано някога по българските земи – общо 165 съда от фино сребро с позлата, връх в изкуството на тракийските ювелири.Експозиция в „Ботева зала” е посветена на легендарната чета на поета-революционер Христо Ботев, чийто подвиг бележи епилога на Априлското въстание.

Разходката ни продължава покрай Регионална библиотека „Христо Ботев“, чието мото е „Традицията среща модерното мислене“ и е културната институция на града, която пулсира с ритъма на съвремието и носи възрожденския дух на града.

След това се отправяме към Етнографско-възрожденски комплекс “Свети Софроний Врачански” съставен от три възрожденски къщи в характерния за този район архитектурен стил и две обществени сгради от същия период – църквата „Свето Възнесение“, както и едноименното първо светско училище на Враца. Част от сбирката е и Музеят на файтона, разказващ за гордостта на врачани – фабрикантът Мито Орозов. В две изложбени зали на първия етаж на възрожденското училище „Възнесение“, следвайки четирите сезона, са представени битът и обредите на местното население от втората половина на 19 век, както и на представители на каракачанската и банатската общности.  Залата на втория етаж на училището е посветена на Дико Илиев – основоположника на духовата музика в Северозападна България. Показани са духови и ударни инструменти, използвани от музикантите в оркестъра му, вещи и снимки на Илиев.

Свободно време. Нощувка.                                                                                                               

Закуска. 9:00 Отпътуване за Берковица към света на един от най-самобитните съвременни български автори Йордан Радичков (1929-2004) .

"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”   Йордан Радичков

Открит на 24 май 2019 г. в сграда до читалището в центъра на Берковица, културен център "Йордан Радичков" се използва за експозиции, литературни четения, срещи и беседи с автори, както и представяне на културно-историческо наследство. На 20.12.2019 г.  Община Берковица учреди Национална литературна награда „Йордан Радичков“ за сборник с къси разкази, която се връчва в гр. Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври.  Възможност за посещение на  Къща музей „Иван Вазов“ .

Свободно време в града.   15:00  - Отпътуване обратно за Крайова

Завръщане - място - площад Михайл Витязул, Крайова, Румъния

*Програмата позволява комбинации с различни изходни пунктове, промяна в броя на дните и  организиране на фамилни пътувания.

транспорт, нощувка в хотели 3 * с включена закуска, екскурзоводско обслужване, ориентировъчна цена за описания маршрут при група от 40 човека – 180 лв. без да са включени входовете на посещаваните обекти и допълнителните екскурзии по желание. /цените са към юли 2020 г./

 • Крайова

- Ресторант “Canteen - https://www.facebook.com/English-Park-Canteen-2053022454982122/

- Ресторант „Ardelenesc Oșanu“  -http://www.restaurantardelenesc.ro/

 • Враца

- Ресторант „Piazza Italia „ - https://www.facebook.com/PiazzaItalia2018/

- Ресторант "Българе" - https://www.facebook.com/RestorantBulgare/

 • Берковица

- Механа „Адашите“ - http://www.adashite.com/

- Ресторант „Кръстева Къща“  - https://www.facebook.com/krasteva.kushta

 • Окръжна библиотека „Александър и Аристиа Аман“ , Крайова - https://aman.ro/
 • Дом на културата "Траян Деметриску", Крайова -    https://www.tradem.ro/
 • Национален театър „Марин Сореску“ , Крайова - https://www.tncms.ro/
 • Историко-археологическата секция на музея "Олтения", Крайова  - www.muzeulolteniei.ro
 • Музей на румънската книга и изгнаниe Къща „Диану”, Крайова – Адрес ул. 24 Януари № 24
 • Ферибот Оряхово – Бекет http://ferryboat.bg/
 • Регионален исторически музей Враца  и Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“ - http://www.vratsamuseum.com
 • Регионална библиотека „Христо Ботев”, Враца - http://www.libvratsa.org
 • Къща- музей „Иван Вазов“  - Адрес: гр. Берковица, ул. „Поручик Грозданов 11, тел. 0953/88046