* Продуктът може да се ползва с начална точка всеки от тези градове

Маршрут две: Пътуване от книга до филм

Маршрут:

Турну Мъгуреле  -   Силищя Гумещ - Александрия - Гюргево - Русе - Велико Търново – Свищов - Никопол - Турну Мъгуреле 

Тип: 

смесен: литературен- културно- исторически

Описание / Програма:

Място на отпътуване – Центалния парк на Турну Мъгуреле до Катедрала „Свети Хараламби”, Румъния

07:30 ч.   Пътешествието ни – букет от истории за оригиналите и техните превъплащения, започва от един румънски крайдунавски град – Турну Мъгуреле и катедралата му „Свети Хараламби” – построена по модела на катедралата в Куртя де Арджеш /Curtea de Argeş/. Големият румънски историк Николае Йорга го смята за трети в страната по стойност и красота, след тези в „Куртя де Арджеш”и манастира „Св. Три светители” в Яш.

Отпътуване за Силищя Гумещ -  родното място на един от емблематичните румънски прозаици от втората полови на миналия век. Посещение на Къщата-музей Марин Преда подредена в старата сграда на училището в Силищя-Гумещ, където е учил автора.

Марин Преда  е автор на трилогията за историята на семейство Морометевци („Moromeţii”) – историята на румънското село през 20 век в който хилядолетната хармония е разрушена от катастрофални социални катаклизми.  По първата книга е заснет  филм през 1987 г.,  който става един от най-любимите  филми за румъците.

Тридесет години по късно през 2017 г. е заснето продължение по втория том  от същия режисьор Стере Гуля със силно актьорско присъствие . Снимките са отново в същите село и  къща в село Талпа – на 30 км от родното място на писателя. Сценарият възобновява историята на семейство Моромете след Втората световна война, в изключително бурен исторически контекст- инсталацията на комунизма. Двамата главни герои, Илия Моромет и неговият син Никула, виждат тези промени с различни очи, постоянен повод за конфликт.

Продължаваме към Александрия, по пътя панорамно разглеждане на вторият "Бевърли Хилс" - малкото градче - Бузеску, в което попадаме като във филмов декор , но всъщност това е реалният живот на циганските барони от съвременна Румъния .

Пристигаме в столицата на окръг Телеорман – Александрия.

Любопитните могат да разгледат в историческия музей в града експозицията  Колективизация в Телеорман (1949-1962) . Свободно време. Нощувка.

Закуска. Отпътуване за Русе през Дунав мост.

Пешеходна разходка из центъра на Русе ще ни потопи в пиршество от архитектура, история и култура. Разходката ни започва от стария център на Русе – площад „Батенберг“ и забележителната история на сградите с които е обграден - историческият музей - бивше Окръжно управление - първата голяма обществена сграда в новата българска държава, сградата на мъжката гимназия „Княз Борис“ построена през 1894 – 1898 г. и в която  Стоян Михайловски, учител по френски език, написва текста на “Върви народе възродени“, сградата на първата българска търговска камара, в която днес се помещава регионалната  библиотека „Любен Каравелов“.

Литературното ни пътешествие ще започне под купола  над главния вход на библиотеката, където е монтиран часовник с камбанен механизъм от 1922 г., намиращ се  в центъра на постоянна експозиция от екслибриси / exlibris/ на тема „Културно историческо наследство“ – уникална, единствена по рода си публична колекция  с автори от цял свят- майстори на малката графика.

Разходката ни продължава по русенските улици и следващата ни спирка е търговската къща на арменския търговец Саркис Куюмджиян, баща на английския писател Майкъл Арлън (Дикран Куюмджиян) и неговата необикновенна история от Русе до  Лондон и Америка, където  става част от бохемската класа, за която обича да пише, и е запомнен като личност с изискани обноски и вкус към лукса. Аристократизмът  и цялата атмосфера на стария Русе със своя архитектурен уют, впечатлява снимачният екип на елегантния интелектуален трилър "Когато Ницше плака" по Ървин  Ялом и в нея режисьорът Пинкас Пери заснема филма с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

Литературната разходка продължава към местата на Канети - гражданинът на света, който не забрави родния си град Русе. През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ.

Минавайки през площада с неговото име и барелеф се насочваме към търговска къща “Поликар и Канети”. Понастоящем международното дружество “Елиас Канети” стопанисва сградата и в нея се организират културни събития, изложби и  филмови прожекции. Възможност за прожекция на документалния филм за Елиас Канети "Първият прозорец" на РТВЦ Русе .             

Свободно време в Русе. Нощувка.

Закуска. Отпътуване за Велико Търново – столицата на Второто българско царство, но нашата разходка в старопрестолният град ще започне в близост до Самоводската чаршия, на бившата улица „Черковна“ в къща музей „Емилиян Станев“. При създаването си в годините на късния социализъм това е един нетрадиционен музей, разчупващ шаблоните, изпълнен по  художествения проект  на режисьора Въло Радев, сценарист и режисьор на „Крадецът на праскови“ -  емблематичен  български игрален филм от 1964 създаден  по едноименната повест на Емилиян Станев. Експозициите в музея  ни разкриват личност с интереси в много области, за които говори и литературното му творчество. На  последния етаж оживяват образите на любими български актьори, снимали се във филми по произведения на Емилиян Станев и могат да се видят откъси от тези филми . Пет творби на Емилиян Станев заживяват на екрана. Всички те запазват оригиналните си заглавия. „В тиха вечер”, „Крадецът на праскови”, „Иван Кондарев”, „Търновската царица”, „Язовецът“.

Свободно време за посещения други исторически и културни обекти във Велико Търново. Нощувка.

Закуска. Отпътуване за Свищов – родният град на  един от най-значимите български писатели -  Алеко Константинов (познат с псевдонима Щастливеца). Неговият литературен герой Бай Ганьо е може би най-цитираният литературен герой в ежедневната реч на българите. Ето защо и екранизацията на „Бай Ганьо тръгва из Европа“ от 1991 година на режисьора Иван Ничев и невероятното въплъщение в героя на Георги Калоянчев е един от най- гледаните филми от българите.

Посещение на къща музей Алеко Константинов, която ни посреща с впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ в. Свободно време в града.                                                                                                         

Отпътуване за Никопол  - градът, край който се води голямата битка на предпоследния голям кръстоносен поход в Средновековието. Войводата на Влашко Мирча Стари, който е васал на Унгария, също се включва в кръстоносната войска със значителна сила. За важността на битката в румънската история говори и гравюрата в една от залите на замъкът Пелеш в Синая, която представя битката при Никопол.

Преминаване в Румъния с ферибот в 16:00 или 19:30 часа.

Завръщане - място - Центалния парк на Турну Мъгуреле до Катедрала „Свети Хараламби”, Румъния

*Програмата позволява комбинации с различни изходни пунктове, промяна в броя на дните и  организиране на фамилни пътувания.

транспорт, нощувка в хотели 3 * с включена закуска, екскурзоводско обслужване, ориентировъчна цена за описания маршрут при група от 40 човека – 240 лв. без да са включени входовете на посещаваните обекти и допълнителните екскурзии по желание. /цените са към юли 2020 г./

Хотел “ Рустик” Александрия  http://www.hotelrestaurantrustic.ro

Ред хотел, Александрия - https://www.redconforthotel.ro/

Хотел Дунав, Русе - https://dunavplaza.bg/

Хотел Сплендид, Русе - http://www.splendid.rousse.bg

Хотел Анхеа, Велико Търново - https://anheabg.com/ceni/

Хотел Стамболов, Велико Търново - http://hotel-stambolov.com/

 • Александрия

Ресорант  Crama Unicom  - http://www.unicomgroup.ro/

РесторантСonciato“ - http://conciato.ro/ro/

 • Русе

Механа Чифлика - http://chiflika.eu/

Ресторант „Зад стената“ - http://stenata.info/

 • Велико Търново

Ресторант „Щастливеца“ - https://www.shtastliveca.com/

Механа „Хъшове“- http://mehana.hashovebg.com/

 • Свищов

Ресторант „Свищов“ – https://www.facebook.com/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B2Restaurant-Svishtov-123678224320554/

Ресторант „Тромпета“- https://www.facebook.com/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82-The-Trumpet-Bar-And-Dinner-1883624775196530/

 • Турну Мъгуреле –

 ресторант и тераса  Unicom  - http://www.unicomgroup.ro/

 • Къща музей Марин Преда , Силищя Гумещ  - тел. 0247.336.083

Е-mail: primaria_silistea_gumesti@yahoo.com

Работно време вторник-неделя:10:00 - 17:00 (или при заявка)

 • Турну Мъгуреле   – https://www.autogari.ro
 • Силищя Гумещ – https://www.autogari.ro
 • Александрия –  https://www.autogari.ro
 • Гюргево – – https://www.autogari.ro
 • Русе – https://www.avtogararuse.org/index.cgi
 • Велико Търново – http://www.pprevozi.com/?mod=home
 • Свищов – http://avtogara-svishtov.com/
 • Никопол – ферибот между Никопол и Турну Магуреле -http://www.brp.bg/services.html